Ik zie de bui al hangen

By Geert, 12 August, 2024

Donkere wolken, gevuld met regen, pakken zich samen aan de horizon. Ze beloven weinig goeds. Je voelt de dreiging en vraagt je af: wanneer zal de eerste druppel vallen?

Regendruppels
Het enthousiasme spat ervan af!

Dan voel je ineens die eerste spat op je huid. Je kijkt omhoog en ziet de wolk die je zonet heeft natgemaakt. Maar is dit wel zo? Hoelang was die druppel immers onderweg? Goeie vraag!

Verschillende factoren spelen hierbij een rol:

  • De afstand die het druppeltje aflegt, hangt uiteraard af van de hoogte van de regenwolk en ligt typisch ergens tussen de 1 en de 4 kilometer.
  • De snelheid wordt dan weer bepaald door het gewicht van de druppel. Grote druppels bereiken snelheden van 9 meter per seconde terwijl kleinere maar 2 meter per seconde halen.

Stel, een druppel valt met een snelheid van 5 meter per seconde vanaf een hoogte van 2000 meter. Dan is onze dappere druppel ongeveer 400 seconden onderweg, oftewel ongeveer 7 minuten.

Ter vergelijking: een rit in de Python in de Efteling duurt slecht 2 minuten en 10 seconden.

Dus dat spatje, dat nu net van je neus druipt, heeft er al een leuke vlucht opzitten. Je kan het je zo voorstellen dat het vol verwachting de moederwolk losliet en in een lange swoop naar beneden raasde. Onderweg enthousiast gillend van "Yihaaaaaaaaa"!

Denk daar eens aan de volgende keer...

Category

Comments