Dat lost ik wel even op

By Geert, 13 April, 2010

Het is weer het moment van de grote uitspraken. De politiek maakt ons wijs dat het de week van de waarheid is en wij slikken dit als koude pap. Maar waar gaat het hier nu eigenlijk om? Wat staat er nu te gebeuren met Brussel-Halle-Vilvoorde?


Politiek zonder inhoud
Wel, er zijn maar weinig problemen waar ik trots op ben ze niet te begrijpen, maar die splitsing is er duidelijk een van. Ik snap er inderdaad geen ballen van en ben daar zeer fier op.

Voor zover ik kan zien is B.-H.-fucking-V. een politiek probleem veroorzaakt door politici en waarbij enkel politici de oplossing kunnen bieden. Het is zeker geen tastbaar probleem zoals een ontsluiting van een ring of een oplossing bieden voor de vergrijzing van de bevolking. Dus die zakkenwassers moeten ons daarmee gerust laten. Nem!

Eigenlijk gaat het over de wijze waarop politici verkozen worden. Voor de verkiezing van ons federaal parlement geldt nog steeds dat er een evenredige vertegenwoordiging is van de bevolking naar woonplaats. Daarom zijn er kieskringen met eigen vertegenwoordigers. Lokale belangen kunnen zo netjes in het federale parlement behandeld worden. En dan druk ik het nog proper uit, want eigenlijk ruikt dit erg naar dienstbaarheid en "ik-zal-dit-even-regelen"-politiek.

Immers, waar dienen die gewesten voor als de federale belangen lokaal vervlochten zijn? In de praktijk ziet bijvoorbeeld Didier Reyders enkel zijn eigen Luik en Pieter De Crem zijn liefste Aalter. Terwijl het federale parlement zich toch zou bezig moeten houden met gewestoverschrijdende zaken zoals sociale zekerheid, het leger, belastingen, etc. Ok, er zijn soms lokale aspecten die de kop opsteken, maar die zijn zeker niet in verhouding. Gouden regel: is ’t lokaal, dan ga je niet federaal!

Idealiter zou iedereen in België voor de federale verkiezingen dezelfde stembrief moeten krijgen. Kijk bijvoorbeeld naar die piepkleine kieskring Vlaams-Brabant. Als kiesplichtige heb je een beperktere keuze uit gegadigde politici dan iemand die bijvoorbeeld in Antwerpen woont. En dit enkel ten gevolge van een arbitraire geografische indeling. Sorry, maar hierin zie ik allerminst een eerlijk systeem...

Dus als het sowieso toch niet eerlijk is dan maakt een splitsing meer of minder toch geen zak uit. Het creëert vast weer een andere oneerlijkheid die misschien later weer de kop opsteekt.

Dus liefste politici: hou op met ons een rad voor ogen te draaien. Ik weet dat jullie dit doen om jullie incompetentie op het vlak van goed bestuur te verbergen, dus deze charade heeft geen zin meer. Hou op. Neem ontslag. Kruip in uw hol en laat competente mensen de zaken weer op orde zetten.

Dan kunnen we eindelijk eens echt over politiek praten en stoppen met dat kleutertuingekibbel.

And by the way: Didier Reynders, ge zijt nen klootzak!

Comments