Nu is het niet echt mijn ding om opruiende taal te gebruiken, maar er is toch een tragische toestand ontstaan waarbij ik niet onbewogen kan blijven. Ik heb het over de schrijnende toestand in de horeca. Het is nu hoog tijd om collectief onze onvoorwaardelijke steun te geven aan deze bedreigde sector.
Dag in, dag uit staan 200.000 koene horecaridders klaar om ons volk te voeden en te laven. En wat krijgen zij in de plaats? Worden hun noodkreten zoals "Was het lekker?" of "Heeft het gesmaakt?" telkens met enthousiasme beantwoord? Neen! Maar hoor je onze krijgers klagen? Neen! Zij die hun slaap laten voor ons welzijn dragen deze toorn vol bezieling en werken noest verder.
Jarenlang hebben zij gestreden voor een verlaging van het BTW-tarief van 21% naar 6%. Herinner u die spitsvondige affiches met "Ook Beu Te Wachten? Verlaging BTW, nu!". En terecht. Een BTW-tarief van 21% op een etentje is een ware aanfluiting van het Belgische volk. En bovendien: "[Bij invoering van een BTW-verlaging] kan de consument genieten van een prijsdaling van 5 tot 10%, die als extra koopkracht eveneens in de economie zal gepompt worden", aldus de Federaties Ho.Re.Ca Vlaanderen, Brussel en Wallonië.
Jawel, zo een maatregel kost de staat €1,4 miljard. Maar dan negeer je het gigantische terugverdieneffect! Immers als de BTW daalt, zakken ook de prijzen. Goedkoper eten betekent dan weer meer klanten. Simpel, niet?
Niet te verwonderen dat iedereen zo blij was met die BTW-verlaging van 1 januari 2010. En natuurlijk is de consument extatisch over die 4% van de horecazaken die hun prijzen effectief hebben laten zakken (noot: 3% heeft zijn prijzen laten stijgen, want die hadden het niet zo goed begrepen).
Dat niet elk restaurant zijn prijzen heeft aangepast is volledig begrijpbaar. De zakken van de horecabazen zijn immers zeer groot. Zeker als je weet dat vele horeca-eigenaars het moeten stellen met slechts zes restaurants. In vergelijking was ik al eens eigenaar van tien hotels tijdens een spelletje Monopolie, tja. Inderdaad, armoe troef voor die sukkelaars. Zij kunnen dat geld dus goed gebruiken. Werknemers uitbuiten is bovendien een zeer onderschatte taak.
En natuurlijk is de bewering dat de horeca de sector is met de grootste sociale fraude manifest onjuist. De helft van alle werknemers hebben een tijdelijk contract en dit om de constante piekperiodes op te vangen. Een perfect logische redenering.
Immers met al dat extra geld van de BTW-verlaging zullen velen pertinent ophouden met het inhuren van zwartwerk. Want zwartwerk is immers zeer stout. Dat is evident.
Daarom roep ik op voor een volledige kwijtschelding van alle BTW voor de horeca en een door de staat opgelegde minimumprijs voor gerechten. Bovendien schaffen we het rookverbod af en voeren slavernij terug in om de piekperiodes op te vangen. Kortom: red de horeca, de hoeksteen van onze maatschappij!
Comments