Een ongemakkelijke waarheid - Deel 2

By Geert, 2 June, 2010

De toekomst? Die staat geschreven in de federale verkiezingsprogramma's voor 13 juni 2010. Tijd om eens te checken wat onze Vlaamse partijen te zeggen hebben over onze echte toekomst.

En laat ons over onze echte toekomst duidelijk zijn: een economische, financiële of, God beware ons, communautaire crisis is eigenlijk niets meer dan een soort bordspel waar we zelf de regels van kunnen bepalen. Niet dat het daardoor minder ernstig wordt, maar we hebben op zijn minst bepaalde parameters onder controle. Bij een klimaatcrisis daarentegen kun je dat compleet vergeten. Die wordt immers gespeeld volgens regels die al sinds het ontstaan van onze aardkluit zijn vastgelegd. Geen politicus die er ooit in zal slagen deze regels te wijzigen.


Mei vorig jaar:
lijkt een beetje op vandaag?"

Ik heb dus effen gegoogled en alle partijprogramma's doorzocht naar plannen voor ons klimaat. En ik kon het niet laten ze ook een score te geven.

1. Vlaams Belang - Beoordeling: 1/10

Het was te verwachten: Vlaams Belang denkt dat je de klimaatcrisis oplost door België te splitsen. Ze noemen het "een volwaardig Vlaams energiebeleid als duurzaam antwoord op de energievraagstukken" en vinden "verder onderzoek zeer belangrijk". Voila en hiermee is de kous af! Uiteraard houdt het klimaat zich aan de grenzen... of zou er binnenkort toch propere lucht naar de Walen waaien? Ze krijgen van mij toch nog 1 puntje omdat ze "meer aandacht voor CNG (Compressed Natural Gas) en waterstof als alternatieve drijfkracht in het verkeer" willen.

3. Lijst Dedecker - Beoordeling: 0/10

Al wat Lijst Dedecker te zeggen heeft over het klimaat is dat "kernenergie ook groene en betaalbare energie is" en het "helpt ons onze milieudoelstellingen te halen". Zo simpel, ah. Inderdaad, voor een klare kijk moet je bij LDD zijn. Om de grap nog iets duidelijker te maken sluiten ze af met: "Investeer úw centen in echte goedkope energie van eigen bodem!" Jawel, uranium vissen ze daar wel uit de Noordzee. Wegens geen enkel vooruitstrevend voorstel: een dikke nul!

4. Open VLD - Beoordeling: 5/10

OpenVLD spreekt over "ecologische innovatie" en "groene fiscaliteit", maar laten uitschijnen dat al die maatregelen ons leven goedkoper gaan maken. Leuk dat ze nog eens vermelden dat ze de "energiemarkt willen vrijmaken". Was dat al niet gebeurd? Ah, ja, maar daardoor zit er nu slechts één speler op onze markt... euhm? Dus nu gaan ze voor een nog vrijere energiemarkt. Joepie! Nog enkele maatregelen die uitblinken in duidelijkheid: "internetstructuur voor energie" en "koolstofarm energiesysteem". Voila. Omdat ze toch enkele voorstellen op papier hebben gezet, zijn ze geslaagd maar wel met de hakken over de vervuilde sloot.

9. CD&V - Beoordeling: 6/10

In hun opening slaat CD&V al direct de bal gigantisch mis met de wens dat de "federale regering zich enkel met federale klimaatzaken moet bezighouden". Federale klimaatzaken? Eureka, hoor ik daar een confederaal klimaat? Verder stellen zij een paar duidelijke maatregelen voor: "behoud van de groene fiscale maatregelen", "onderscheid tussen benzine- en dieselvoertuigen inzake de grenzen voor fiscale stimuli", "windenergie op open zee", "hernieuwbare energiedoelstelling van 13%" en dat de "federale overheid een voorbeeldrol blijft spelen". Zeer concreet eisen zij één minister van klimaat. Nou, nou. Dat krijgt van mij een vette 6!


Ik hoop dat dit nooit werkelijkheid wordt...

10. SP.A - Beoordeling: 4/10

Nou, nou, Suez heeft echt wel in het collectief gat van de SP.A gebeten! "Arrogantie Electrabel kent geen grenzen", "energiefactuur moet omlaag", "betaalbare energie is een recht",... De slogans kennen geen grenzen. Maar concrete maatregelen? Iets over openbaar vervoer? CO2? Vergeet het maar. De enigste ambitie die zij koesteren is een "duw in de rug voor elektrische en hybride wagens" te geven. Gebuisd wegens veel blah, blah en te weinig boem, boem, wat mij betreft!

11. N-VA - Beoordeling: 3/10

Nu denkt N-VA dat "de oprichting van een Vlaamse Energiemaatschappij" een federaal punt is, dus veel rekenschap geef je die partij sowieso niet. Maar knippen en plakken kunnen ze wel. Zo vind je hier en daar op hun site flarden zoals: "evenwichtige energiemix", "rationeel energiegebruik en hernieuwbare energie" en "duurzaam omspringen met onze grondstoffen". Chapeau, ze kunnen daar schrijven. Een programma kan je dat amper noemen. Toch krijgen ze van mij nog een 3 omdat ik een traantje moest wegpinken toen ik las dat we "op alle vlakken strijd moeten voeren tegen de opwarming van de aarde". Mooi toch, he.

13. Groen! - Beoordeling: 8/10

Tja, Groen! heeft geen programma geschreven maar een ganse thesis. Alle mogelijke aspecten komen in hun plan voor. Ze willen dit netjes in "een klimaatwet" gieten en bidden dat het goed komt. Naïef zijn is geen zonde, zullen we maar besluiten. Nochtans zijn er erg goeie uitgangspunten bij: "gedecentraliseerde en gediversifieerde energieproductie". Geen idee wat ze daarmee bedoelen, maar het klinkt goed. Spijtig van hun idee-fixe om "de wet op de kernuitstap onverkort uit te voeren". Ik heb zo mijn twijfels bij hun conclusie dat alle alternatieven momenteel al beschikbaar zijn. Maar soit. Hun programma is echt wel de moeite en daarom krijgen ze van mij de hoogste score van de bende: een 8.

PVDA+ - Beoordeling: 6/10

Gek, maar ik had echt niet verwacht dat deze partij iets zinnigs zou kunnen zeggen over het klimaat. Maar lees even mee: "veralgemening van de best beschikbare technieken (BBT) in de industrie om: de uitstoot van broeikasgassen maximaal te beperken", "de restwarmte uit de industriële en de elektriciteitsproductie gebruiken voor de
verwarming van openbare gebouwen en woonwijken", "grote investeringen in het openbaar vervoer", "goederentransport over lange afstand: verplicht met het spoor of de boot" en "meerjarenplan voor de overschakeling naar hernieuwbare energiebronnen". Mooi toch, al die goedbedoelde droombeelden. Een mooie 6 waard!

En de conclusie? Groen! is na de PVDA+ de enige partij die durft te spreken over het economisch model dat dringend dient aangepast te worden. Duurzame economie lijkt een vies woord, maar ik vrees dat er geen andere mogelijkheid is. Trouwens, dat niemand durft beweren dat dit niets gaat kosten. Niet alleen financieel, maar ook op onze luxe zullen wij moeten inboeten!

Ik hoop dus dat dit begint door te dringen bij de heren en dames politici... maar ik vrees voor het ergste.

Comments