Creatief denken

By Geert, 24 September, 2010

Ach, ach, het kiezen van een geschikt onderwerp voor mijn blog valt soms niet mee. Ik had graag iets verteld over de cursus creatief redeneren van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A), maar ik schat dat niet iedereen daar wakker van ligt. Inderdaad, ik vermoed dat de slaapimpuls al zou beginnen bij de eerste zin. Helaas.


Patrick, een genie in het bedenken
van creatieve verantwoordingen

Nochtans, in Patrick’s verantwoording voor de financiële inbreng van de Antwerpenaar in de kosten van de bouw van hun tunneltje zit een pareltje van een creatief denkproces.

Hij begint met te situeren dat het vorige plan, gebaseerd op de constructie van de Lange Wapper-brug, zou leiden tot een verlies van om en bij de 70 miljoen euro alleen al omdat het noordelijk deel van het Eilandje economisch afgesneden zou worden. Dit betekent voor Antwerpen inderdaad een zwaar verlies.

Dan vervolgt hij zijn betoog door te duiden dat indien we dit drama kunnen vermijden, dit uiteraard wel 70 miljoen euro mag kosten. Ah ja, want mochten we dat vorige plan goedgekeurd hebben, dan was dat geld sowieso verdwenen. Da's evident!

En voila, de stad kan die 70 miljoen nu met een gerust hart ophoesten.

Schitterend toch? Je verdedigt het ene plan door gebruik te maken van de niet-realiteit van het af te keuren alternatief. Alleen knappe koppen als Patrick kunnen dit bedenken.

Maar hadden we dit eerder geweten, dan konden we de volledige kost van dit project op de Antwerpenaren verhalen. Stel gewoon dat Vlaanderen een eerste plan had ingediend waarbij enkel nog paard en kar in de stad toelaten wordt. Dit is een redelijk ecologisch plan, zeker als we van al de geproduceerde mest nog eens biobrandstof zouden maken. Maar het economisch verlies zou voor Antwerpen gigantisch zijn. Kom je dan je voorstel voor een tunnel indienen... dan is het hupsakee en de stad betaald met een glimlach het ganse project. Anders verliest Antwerpen immers nog meer geld!

Een techniek die we zeker moeten overwegen bij het volgende grote infrastructuurproject.

Voila, je mag weer rustig wakker worden, want dit is het eind van mijn post. Volgende keer weer meer seks, beloofd!

Comments