Al dat geslijm

By Geert, 22 October, 2010

Misschien herinner je dat speelgoed van begin jaren tachtig nog wel: een groen potje met daarin een ruime portie heldergroen slijm. Ik vermoed dat de verkoopscijfers van dit superspeelgoed vooral aangezwengeld werden door het succes van de film Ghost Busters. Alhoewel ik nooit zo een potje heb mogen kopen van mijn ouders, was ik er toen echt wel door gefascineerd. Vooral de onbedwingbare aantrekkingskracht die dat slijm had op lange blonde meisjesharen vond ik fenomenaal. Menig popje is toen huilend naar huis gestuurd, met een mooie dosis van dat door Mattel gepatenteerde speelgoed in der haar. Zalige tijd was dat!


Slime, there can never be
enough of it!

Maar zoals ik al zei, ik heb het nooit mogen kopen en het daardoor ontstane trauma plaagt mij nu nog steeds. Bovendien acht ik mij niet waardig om nu nog in een speelgoedwinkel dit hebbeding te gaan kopen. Jawel, 26 jaar later is dit nog steeds te koop, stel je voor. Gelukkig is dit slijm eigenlijk heel eenvoudig zelf te maken, zeker in deze periode van het jaar. Je hoeft enkel een half uurtje naakt op iemands natte gazon rond te duikelen, een halve dag te wachten en hopla: het slijm komt met bakken uit je neus- en mondholtes. Even opvangen en dagenlang plezier verzekerd.

Alhoewel deze methode wel heel efficiënt en effectief is, schuilt er toch een klein slakje onder het gras. Inderdaad, je kan niet zomaar de kleur van je creatie bepalen. Nu zou je gek kunnen doen en kleurstoffen als neusdruppels gebruiken, maar er is gelukkig een veel beter alternatief: het polymeerslijm!

Een paar vloeistoffen bij elkaar voegen, goed mixen en voor je het goed en wel doorhebt, beginnen moleculen vlijtig onzedige chemische verbindingen te vormen dat het een lust is. En poef je hebt slijm. Neen, dit is geen tovenarij, maar simpelweg het ontstaan van polymeren. Cellulose in papier, keratine in nagels en haar, plastics… het zijn allemaal polymeren.

Maar genoeg theorie, tijd voor praktijk. We hebben nodig:

  • Gewone vloeibare knutsellijm (wit of transparant)
  • Borax oftewel natriumtetraboraat (verkocht als reinigingsmiddel)
  • Water
  • Twee mengkommen
  • Voedselkleurstoffen

Als je transparante lijm gebruikt, krijg je transparante slijm. Witte lijm geeft dan weer matte slijm.

Meng 1 theelepel borax met 1 kop water. Roer tot alles nestjes opgelost is. In een andere kom meng je ½ kop lijm met ½ kop water. Je kan hier naar believen kleurstoffen aan toevoegen. Dit alles weer zeer goed mixen. Dan komt dat magische moment: voeg beide oplossingen samen en aanschouw vol bewondering hoe de polymeren zich vormen en er een mooie kwak slijm ontstaat.

Is dit nog te complex dan is er nog een andere mogelijkheid: koop een slijmprik, een soort vis dat erg veel op een vette paling lijkt. Deze vis gebruikt deze kleverige afscheiding als wapen. Hij versmacht zijn vijanden in een tsunami van slijm. Mocht je deze vis niet direct bij de hand hebben, dan kan een verkouden baby ook wonderen doen. En ik kan het weten.

Comments