Hoor wie klopt daar, mother fuckers!

By Geert, 24 October, 2010

"Is dat nu geen grove schande. Oude tradities worden gewoonweg te kakken gezet. Je hebt er toch al van gehoord, hé? Van die Nederlandse horrorfilm Sint van Dick Maas?"



Een omstreden filmposter

"Van Dick Maas, echt? Wel dat is wel een leuke regisseur. Ik herinner mij nog dat ik als aspirant-puber absoluut een heel oninteressant programma moest en zou opnemen met onze gloednieuwe videorecorder. Mijn ouders hadden toen gelukkig niet in de gaten dat er na dat programma de film De lift werd vertoond. En ik was -per ongeluk- vergeten een einduur van opname in te stellen..."

"Gij deugniet!"

"Tja, ik deed toen zo van die dingen. Nu is dat al veel gemilderd. Soit, toen mijn ouders de volgende dag weer op het veld stonden, heb ik dus in het geniep naar die film gekeken. En nachtmerries dat ik daarvan heb gehad. Man, man. Vooral van die man die zijn hoofd tussen de liftdeuren stak. Eek. Ik heb nadien vaak met schrik in een lift gestaan. En mijn ouders begrepen maar niet waarom."

"Voila, dat bewijst het! Dat is compleet onverantwoord!"

"Omdat? Omdat ik nadien een ware psychopaat ben geworden?"

"Neen, maar je weet wat ik bedoel. Kinderen krijgen daar nachtmerries van!"

"En dat is slecht?"

"Natuurlijk! Maar je doet mij expres weer afwijken, hé. Die laatste film van Dick Maas gaat gewoon te ver! Hij maakt van die goedheilig man een maniak, een zombie en een kindermoordenaar. Terwijl hij in het echt zelfs kinderen van de dood heeft gered. Het is echt niet voor niets dat hij een heilige geworden is, hé."

"Amaai, jij kent echt wel je klassiekers."

"Inderdaad! Eigenlijk is de echte naam van Sinterklaas Nicolaas van Myra. Hij is waarschijnlijk geboren omstreeks 280 te Patara in Lycië en overleden op 6 december in 342 of 352. Hij was in de 4e eeuw bisschop te Myra, de toenmalige hoofdplaats van Lycië in Klein-Azië."

"Jeetje, jij bent precies een wandelende Wikipedia. Maar heb ik dat goed gehoord?"

"Wat?"

"Dat Sinterklaas eigenlijk al lang dood is?"

"Euhm, ja?"


Veel waarheidsgetrouwer dan al die andere zever!

"En toch loopt hij nog steeds over onze daken? Wel, dan vind ik dat eigenlijk zo gek nog niet dat Dick Maas hem afbeeldt als een zombie."

"..."

"Denk nu maar eens aan al die kindjes. Die man is gewoon 1730 jaar oud! En dan maken wij hen wijs dat je er na zoveel jaar enkel maar een zware stem en een lange baard aan overhoudt? Tsss, dat is toch niet proper. Een zombie klinkt dan al vele logischer. Bovendien maakt men iedereen wijs dat Sinterklaas elk jaar uit Spanje komt varen terwijl hij eigenlijk in Turkije woont. De racisten. Wat spelden ze ons nog allemaal op de mouw?"

"..."

"Neen, dan ben ik heel blij dat Dick Maas eindelijk eens de waarheid durft vertellen. Voila!"

Comments