Als de beesten

By Geert, 10 January, 2011

En dan durven sommige grote lichten nog beweren dat wij het contact met de natuur verloren hebben. Loop bij de start van januari of juli maar eens ongewapend door een winkelbuurt en je zal merken dat er helemaal niets mis is met onze oerinstincten. Opvallend veel vrouwen krijgen gedurende deze periode serieuze last van territoriumdrang en pikordestrijd. De man heeft dan meestal post gevat midden op straat, naast een wigwam van supergrote draagtassen, en probeert als een gefaalde jachtopzichter het voorbijschietend wild te tellen. Alhoewel… met de nog steeds in aantal toenemende metroseksuele mannen, gebeurt het steeds vaker dat er zich ook mannen in deze consumptiestrijd gooien.


En niemand met een vuile onderbroek?

Toen ik gisteren bij wijze van grote uitzondering toch eens het hart van Leuven midden een soldenperiode bezocht –het was winkelzondag, potjandorie- viel het mij op dat de soldenstrijd al lang gestreden was. Het groot wild was geschoten en wat nog overbleef kon je amper aan Poverello kwijt. Meer nog: je kon zelfs met een kinderkoets moeiteloos de winkels binnen. Geen vertrappelde bejaarden om van tussen je wielen te schrapen of verdwaalde peuters om van je broekspijpen te wringen. Bovendien geen enkel tafereel van twee vechtende oestrogeenbollen die strijden om eenzelfde afgeprijsd slipje en het zo uittrekken dat je er nadien enkel nog een 20-tons reuzin met een stringfetisj blij mee kan maken. En dat amper zeven dagen na het begin van de soldenperiode.

Maar mij hoor je niet klagen. De weinige keren dat ik iets wou kopen in de solden, bleek dat ik een instinctmatige aantrek heb voor ‘de nieuwe collectie’. Stel je voor: vol goede moed haal je diep adem en duik je in een muffe koopjesbak. Een half uur, een blauw oog, twee ontwrichte enkels en drie uitgerokken tepels later denk je dan eindelijk de koop van je leven gevonden te hebben. Sta je daar te glunderen met een hemd uit ‘de nieuwe collectie’ in je pollen, begot. Was het een verkoper die een sociologisch experiment wou uitvoeren door een niet-solden item in de soldenbak te gooien? Wie weet? Uiteindelijk loop ik steevast naar huis met een zak vol nieuwe en niet meer zo spotgoedkope mode.

Neen, voor mij hoeven die solden niet. Het is nog maar de vraag wat er zou gebeuren moesten solden niet meer bestaan. Zou het dan niet kunnen dat de consument minder vaak zijn aankopen gaat uitstellen tot het solden zijn en er zo al bij al jaarlijks evenveel kleding zal worden verkocht. Ik mag hopen dat dit zo is, want anders betekent dat de soldenperiode ertoe leidt dat mensen spulletjes kopen die ze eigenlijk niet echt nodig hebben. Tiens, Geert ziet weer het licht, maar weet waarschijnlijk niet waar die klepel hangt.

Dus als ik mezelf al wil belachelijk maken door mijn dierlijke gedragingen dan heb ik daar toch geen winkelmanie voor nodig... daar dient toch lekker het internet voor, niet? Mij zullen ze nooit zoals in Spanje naakt door de straten zien lopen. Toch niet in putje winter…

Comments