Suicïdale homeopaten

By Geert, 9 February, 2011

[Het artikel over homeopathie op Wikipedia.org werd onlangs aangepast. Hieronder de meest recente versie.]

Homeopathie is de alleenstaande moeder van alle wetenschappen en onderscheidt zich fundamenteel van de andere door het nastreven van de wetmatigheid dat zolang je maar weigert na te denken alles mogelijk is. Alhoewel deze twijg van de wetenschap zich vooral manifesteert in de medische wereld, zijn er ook vertakkingen in andere domeinen zoals de economie en politiek.

belami-27-guys
Ik weet niet goed meer waarom ik deze foto
heb geselecteerd. Iets met den achtergrond, denk ik.

Ontstaan

Homeopathie is ontstaan op 6 juli 1796. Alle bewijzen van het slagen van deze eerste medische behandeling zijn evenwel zo verdund dat het moeilijk te achterhalen valt of het hier om een remedie tegen de hoest ging of dat het gewoon een iets vochtigere dag was dan voorspeld. Dit eerste experiment werd uitgevoerd door Samuel Hahnemann, een man die enkele jaren later zou bewijzen dat de aarde wel degelijk plat is en bijgevolg ook het enige officieel geregistreerde geval is van iemand die met zijn klikken en klakken van de aarde is getotterd.

Medische homeopathie

De beoefenaar van de medische homeopathie noemt men een kwakzalver, bedrieger of soms ook wel homeopaat. Zijn hoofdtaak bestaat erin om zogenoemde homeopathische middelen te bereiden. Dit proces houdt in: het zeer zorgvuldig selecteren en afwegen van de ingrediënten die het ziektebeeld nog zouden verergeren (arsenicum wordt onder andere frequent gebruikt), het minutieus doseren van deze substantie, het vervolgens deskundig weggieten van het eindresultaat en vervangen door zuiver water. De geneeskracht van het eindproduct vloeit voort uit het ooit in de buurt geweest zijn van een krachtigere stof.

Bijverschijnselen

Ontelbare testen hebben het nut van homeopathie kunnen aantonen. Deze testen werden weliswaar uitgevoerd in een zaal gevuld met een miljoen apen die willekeurig met proefbuisjes naar elkaar gooiden, maar een test is een test. Desondanks dient de gebruiker gewaarschuwd te worden voor ongewenste bijverschijnselen. Zo zijn er gevallen bekend van mensen die na het innemen zich spontaan inschreven voor het tv-programma Idool of zich als vrijwilliger opgaven voor de politieke partij LDD. Het gaat hier echter over zeer uitzonderlijke gevallen, want meestal beperken de bijverschijnselen zich tot ongecontroleerd gewauwel over hoe ontoereikend wetenschappelijk onderbouwde medische praktijken wel zijn.

Afgeleide domeinen

Naar aanleiding van het toenemend succes van de medische homeopathie en de officiële erkenning die bij de integere Europese instellingen werd gekocht, zijn recent afgeleide domeinen ontstaan. Zo heeft de financiële wereld dit concept na de recente bankencrisis welwillend omarmd. Het is immers niet langer nodig om effectief geld te bezitten, zolang men maar overtuigd is stinkend rijk te zijn is er absoluut geen liquiditeitsprobleem meer. Ook in de politiek is homeopathetisch denken een ware hype, al is deze trend al zo oud als het politieke beroep zelf. Gaten in de begroting worden gedicht door er even met belastingsgeld naar te zwaaien en het daarna netjes in de eigen zakken te laten verdwijnen.

Trivia

  • Aldus Vogel, de eerste professor in de homeopathie, is er in 1981 in geslaagd tijdens zijn college te bewijzen dat zwart wel degelijk gelijk is aan wit. Zijn studenten dienden dan ook allen als eindwerk een dikke bundel blanco pagina’s in en studeerden terstond Cum Laude af.
  • De bekende homeopaat Beau Placée richtte in 2001 een winkelketen op die zich specialiseerde in homeopathische middelen. Bij de commercialisering van het middel Scheet in een fles werd op één week tijd hun best verkopende product Storm in een glas water van de eerste plaats verstoten en kon de productie de vraag amper aan. Beau heeft recent aangekondigd zijn gamma te willen uitbreiden met de lijn Zever in pakskes en Zeik van Boere Mie.

Zie ook

  • Zever
  • Onzin
  • Politiek

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=BWE1tH93G9U&w=470&h=390]

Category

Comments