Het zijn superhelden, niet echt...

By Geert, 13 February, 2011

“De industrie is de motor van onze maatschappij.”

Ze zeggen het toch zo graag luidop, die slimme ondernemers. Zeker wanneer er weer een nieuw inter-professioneel akkoord (IPA) op tafel ligt. En je mag ze natuurlijk wel gelijk geven, want zonder industrie zal er echt niet veel brood op de plank komen. Maar persoonlijk denk ik zo dat ze het au fond niet echt snappen.


Onze economie is een complex raderwerk,
waarbij elk onderdeel zijn functie heeft... mooi, hé!

Immers, waarom roepen die ondernemers dat zo luid? Dat is uiteraard met doel de inmenging van de staat zo min mogelijk te houden. “Stop met ons te belasten met al die extra kosten, regeltjes en voorwaarden.” En dan volgt bovendien nog dat typische verwijt: “De staat geeft ons onvoldoende ademruimte om de economie te laten groeien.” Tja.

Maar zijn de ondernemers wel die grote weldoeners die het goed draaien van de economie tot hun ultieme doel maken? Zijn zij echt wel bezorgd om de welvaart van het land?

Ik denk het niet, meneer. Hun enige doel is hun eigen portefeuille vullen en natuurlijk die van de aandeelhouders ook. De lijst aan wanpraktijken is immers eindeloos:

  • Ikea ontwijkt belastingen door bijvoorbeeld hun eigen logo te huren in een land zoals Nederland waar je op logo’s geen belastingen hoeft te betalen. Dat ze dat logo huren van een bedrijfje dat eigendom is van Ikea is maar een detail.
  • Interbrew betaalt al jaren geen belastingen meer aan de stad Leuven met als motivatie dat zij een grote werkgever zijn in het Leuvense. Maar ze hebben er geen probleem mee om hun hoofdzetel te verplaatsen en honderden mensen op straat te zetten.
  • Brinks is zogezegd failliet omdat ze van de vakbonden hun bedienden niet mogen misbruiken als arbeiders. Want de concurrentie is moordend! Brinks is weg en floep er is maar één geldtransporteur in België. Wat een concurrentie! Ondertussen keert het Brinks concern een mooi dividend uit aan haar aandeelhouders.
  • De totale vennootschapsbelasting die de Belgische top 50 bedrijven samen op hun winsten betaalden, bedraagt… 0,57%. Dit betekent een korting van 14,3 miljard euro.

Nogmaals is bewezen dat het niet de bedrijven zijn die onze economie draaiende houden, maar de simpele burger die moet zorgen voor én zijn eigen boterham én de mooie premies van zijn baas. Dat is wat die ondernemersverenigingen stelselmatig lijken te vergeten. Hun belangrijkste aandeelhouders zijn de eigen werknemers, de echte motoren van onze maatschappij.

Nu ben ik al helemaal geen communist en zal ik vermoedelijk nooit echt voor de PvdA stemmen, maar je zou voor minder linkshandig worden. Telkens ik die woordvoerders van die ondernemingskliekjes ala VOKA en UNIZO hun eigen glorie hoor uitroepen op tv en radio, krijg ik zin om ze eens goed door elkaar te schudden.

Neen, jullie zijn geen superhelden! Brandweermannen, verpleegsters en Idool-winnaars, die verdienden echt respect. Maar managers??

Hélaba! Geen kwaad woord over managers, hé! Neen, want dat hou ik voor een aparte post.

To be continued...

Comments