The Witches of Romania

By Geert, 23 February, 2011

Wij lachen wel als er in een nieuwsbericht te lezen valt hoe het beroep van heksen in Roemenië, het land van Graaf Dracula, eindelijk fiscaal belast wordt. En op het eerste zicht is dit inderdaad redelijk grappig. Zo kan je de vraag stellen of ze nu echt facturen gaan uitschrijven die tevens gelden als garantiebewijs en of je nu ook de mogelijkheid krijgt om naar een de Roemeense Test Aankoop te stappen als de voorspellingen niet uitkomen. En kan je dan betalen met een druppel kikkerbloed en een kwakje ottervet? Bovendien, wat met de Europese garantie van 2 jaar? Vragen, vragen...


De Wicked Witch of the West, of hoe
het internet aan zijn naam kwam.

De officiële reactie van de heksenbond aldaar liegt er niet om. Ten eerste beweren zij dat je bij verkeerde voorspellingen niet kan schieten op de heksen (of beter: de brandstapel klaarzetten...), omdat foute voorspellingen toch wel te wijten zijn aan hun gereedschap, zekers. "They can't condemn witches, they should condemn the cards," aldus hoofdheks Bratara Buzea. En zij voegt er nog aan toe: "What about when the client gives false details about themselves? We can't be blamed for that." Inderdaad.

Bovendien besliste diezelfde bond om direct tot actie over te gaan. "I will fight until my last breath for this not to be passed!" En zo geschiedde. Een dozijn heksen heeft al een paar giftige alruinplantjes (Mandragora officinarum) in de Donau gekwakt om alle kwaad over die snode politici uit te storten.

Ik zei dus dat we daar gerust mee kunnen lachen, maar weet dat ook bij ons heksen welig tieren. Bovendien zijn zij in ons landje netjes erkend en genieten van elke sociale bescherming die je maar kan bedenken. Nog straffer, zij verdienen serieus meer dan de gemiddelde bietekwiet. Vierduizend euro netto in de maand, daar draaien zij hun hand niet voor om. Al gebruiken ze een iets andere set tools dan hun Roemeense collega’s en kennen we ze beter onder de modernere titel van consultant, de gelijkenissen zijn treffend.

Consultants roep je immers ook enkel op als je in de shit zit. Om onduidelijke redenen gelooft ook iedereen dat zij de problemen kunnen oplossen, juist omdat ze een duur maatpak dragen; denk aan de klederdracht van een typische heks. Vervang de glazen bol door een blinkende iPhone, de wratten op de neus door gladgeschoren snoetjes en de tarotkaarten door Powerpoint-presentaties. Je ziet geen verschil meer. Het advies dat je van die jongens krijgt verschilt in niets van de vage voorspellingen van een oude knol: het maakt indruk, maar slaat meestal helemaal nergens op. En als je dan klaagt over dat nonsens advies, dan krijg je steevast te horen dat ze zich hebben gebaseerd op foute gegevens, die -klein detail- jij hebt moeten aanbrengen. Blame it on the tools! Want hun eigen inbreng is feilloos!

Een paar bekende dooddoeners (op het risico af dat je enthousiast wordt en ze zelf gaat gebruiken):

  • “The way we see the problem is the problem.”
  • “The key is not to prioritize what's on your schedule, but to schedule your priorities.”
  • “We are not human beings on a spiritual journey. We are spiritual beings on a human journey.”
  • “We simply assume that the way we see things is the way they really are or the way they should be. And our attitudes and behaviors grow out of these assumptions.”
  • “People can't live with change if there's not a changeless core inside them. The key to the ability to change is a changeless sense of who you are, what you are about and what you value.”

Het zou me absoluut niet verbazen mocht er op de bovenste verdieping van het Andersen Consulting gebouw in Brussel een gans bataljon aan zwarte ketels staan te pruttelen. En er elke dag rituele gezangen tot diep in de nacht weerklinken. En er in de buurt helemaal geen probleem meer is met zwerfkatten of ander ongedierte dat als ingrediënt kan dienen. En dat die gasten van Andersen ook een zalfke hebben tegen impotentie.

Neen, de hekserij tiert volop en zolang er genoeg idioten zijn die erin blijven geloven, denk ik niet dat daar snel een eind aan komt.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=MSJggp-mbiA&w=470&h=390]

Comments