Oliedom

By Geert, 6 June, 2011

Ooit al eens afgevraagd waarvan het woord oliedom is afgeleid? Wel, zoek het niet te ver. Al sinds de ontdekking van dat zwarte goud, heeft de mens zich immers van zijn domste kant laten zien. Niet enkel helpt hij systematisch zijn eigen leefomgeving om zeep door die smurrie simpelweg op te fikken, bovendien strooit hij kwistig in het rond met dat meest gebruikte derivaat: plastiek. Een product dat alle troeven in handen heeft om op een duurzame, hoogwaardige manier te worden toegepast, wordt zonder verpinken verkwist als vermaledijd verpakkingsmiddel.



Dit was ooit een mooi stuk natuur...
maar nu ziet het er pas echt idyllisch uit, niet?


En dan te bedenken dat olie een eindige grondstof is. Eindig? Inderdaad, al jaren zijn experts aan het debatteren over "wanneer" die oliebron zal opdrogen, maar niemand twijfelt eraan "dat" dit verhaal effectief zal ophouden. Gek eigenlijk? Want tezelfdertijd blijft onze dorst naar olie maar stijgen. En o wee zij die durven beweren dat we nu eindelijk eens moeten stoppen met die ongebreidelde consumptie.

Maar het kan nog dommer! In Canada hebben ze ontdekt dat er nog enkele miljoenen vaten olie in hun teervelden verborgen zitten. En die moeten eruit natuurlijk! Geen probleem voor bedrijven zoals Suncor. Gewoon afgraven die boel en de olie netjes uit de grond "wassen". Dat je voor elk vat olie zomaar even vier vaten water nodig hebt, ziet men absoluut niet als een probleem. Dat het afvalwater bovendien bijzonder toxisch en kankerverwekkend is, daar ziet men al helemaal geen graten in. Kijk maar naar hun website, die ziet er helemaal groen en ecologisch uit... geen vuiltje aan de lucht!

De natuur, die eeuwen nodig heeft gehad om te worden wat het is, wordt volledig afgegraven en geliquideerd. De oppervlaktewateren worden vergiftigd. De bevolking krijgt kanker. Het drinkbaar water wordt verspild. Dommer kan het niet worden!

Fout! Canada heeft "akkoorden" met de Verenigde Staten waarin ze garant staan voor een continue toevoer van olie en drinkbaar water. Maar hebben zij zelf garanties dat ze voor hun eigen olie en water kunnen instaan? Nope. Al ontstaat er een tekort in Canada -en dat is gewoon een kwestie van tijd- dan nog zal het land van hoop en glorie eerst bediend moeten worden en kan de eigen bevolking verkommeren.

Dat is pas echt wat je verstaat onder oliedom!

Een must-see documentaire over dit probleem is H2Oil. Hieronder kan je alvast de animaties uit deze docu vinden.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=EOk0Fyov_2A]

Comments