Volgens onze VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx gruwen de meeste mensen van een tekst lezen op een scherm. Blijkbaar hoor jij niet tot deze categorie, tenzij je nu stopt met lezen... maar blijkbaar dus toch niet.
Ruud liet ons echter niet in de kou staan en gaf dadelijk 10 tips om je publiek niet te verliezen. Hier komen ze:
1. Schrijf korte teksten
Lezen is moeilijk. Zeker op een scherm. Teksten zijn beter kort. De lezer schat de belangrijkheid snel in. Zoals hier. Inderdaad. Belangrijk. Oe. Oe. Oeeee. Nog een banaan!
2. Schrijf korte alinea's
Alinea's tellen best maar vier à vijf regels. Elke alinea moet één gedachte bevatten. Surfers trekken zich immers niets aan van de structuur en beginnen willekeurig midden in de tekst te lezen. Gelukkig niet midden in een zin, dit zoiets zou want dan je als krijgen...
3. Schrijf korte actieve zinnen
Zinnen lezen prettig als er een persoonsvorm komt om de zeven à tien woorden. Als het kan, schrijf dan actief. Deze blog wordt dus niet geschreven, maar schrijft zichzelf. Jippie. Trouwens hoe kunnen zinnen nu lezen? Ruudje, toch.
4. Hou het simpel
Lees je tekst hardop. Klinkt het stroef of gekunsteld? Herschrijf hem dan. Overwelmd door enig extatisch gevoel van beamingszucht, kan ik er in mijn huidige toestand niet anders dan instemmend en zowaar affirmatief, al is dit onder juridisch volledig te staven voorbehoud, op responderen, ja.
5. Gebruik veel wit
Laat veel wit tussen alinea's. Zo kan de surfer makkelijk door de tekst heen scannen. Naar het schijnt mag dit ook zwart zijn, of zelfs noordzeegarnaalroze. Les goûts et les couleurs...
6. Gebruik tussenkopjes
Neen! Dit is niet het begin van deze post. Allez, rap terug naar boven, menneke. Sorry, er wou hier juist iemand midden in mijn tekst beginnen lezen. Waar was ik. Ah. Titels maken de structuur van de tekst zichtbaar. Kijk nu naar deze post... toch prachtig met al die kopjes. Over kopjes gesproken...
7. Maak lijsten
Som zaken op als het kan. Puntsgewijze opsommingen - met bullets! Dat vind ik absoluut:
- belangrijk
- belachelijk
- bangelijk
- ...
Mooi, mooi, mooi...
8. Begin met de hoofdzaak
Kom onmiddellijk ter zake. Veel surfers lezen alleen maar de eerste zin van een schermtekst. Dus als ik hier schrijf dat ik graag theelepels in mijn gat steek, dan blijft dat geheim, want gelukkig leest niemand tot hier. Oef.
9. Maak zinvolle titels
De vlag moet de lading dekken: de titel moet de inhoud samenvatten. Titels van drie à vier woorden zijn ideaal. Deze post is dus een schoolvoorbeeld van hoe het moet.
10. Controlleer de speling
Tikfouten valen op, behalfe voor de schrijter. Niets is zo storend als een text vol tykfouten.
En zo zien we maar weer. Plan je ooit een webtekst te schrijven, ga ervan uit dat je voor een taalkundige sukkel schrijft. Probeer dit trouwens niet te ontkennen, want nu je zelf aan het eind van deze tekst bent geraakt -terug naar boven jij snode tekstspringer!!!- heb je pas echt bewezen dat ik gelijk heb.
Comments