Moet je horen! Ik heb hier een gouden tip om snel rijk te worden. Jawel, normaal gezien zou ik mijn blog niet misbruiken om financieel advies te geven, maar dit is nu echt wel een buitenkansje. Ik heb het hier over beleggingen in de agrovoedingssector, meer specifiek op de termijnmarkt (aka futures).
Termijnmarkt
Hoe werkt een termijnmarkt nu precies? Terwijl op de gewone markt klassieke leveringscontracten worden afgesloten op basis van dagprijzen, zijn termijnmarkten plaatsen waar handelaars contracten afsluiten om een product op een vaste datum tegen een vooraf bepaalde prijs af te nemen. Is de dagprijs op de afrekendatum lager dan de eerder afgesproken aankoopprijs (bv. 180 euro voor een ton graan in plaats van de afgesproken 200 euro), dan boek je verlies en vice versa. Het voordeel van dit systeem is dat zowel afnemers als leveranciers zich op die manier kunnen indekken tegen al te grote prijsschommelingen.
Vandaag de dag leiden de termijnafspraken maar uiterst zelden tot fysieke leveringen, want het is de grote marktspelers enkel maar te doen om het speculeren op de prijsverschillen. Zie het als een spelletje FarmVille op Facebook. De banken kopen virtueel tonnen graan in om ze dan later virtueel weer te verkopen aan hogere prijzen. Kassa! In Frankrijk bijvoorbeeld wordt er vier keer meer graan verhandeld dan er effectief beschikbaar is. Je kan uiteraard enkel iets virtueel aankopen als je kan aantonen dat je de nodige fondsen bezit, wat betekent dat enkel de grote spelers in dit spel nog iets te zeggen hebben.
Maar gelukkig is er nog plaats voor de kleine belegger. De fors gestegen graanprijs is in de financiële wereld zeker niet onopgemerkt gebleven. Fondsbeheerders, verzekeraars en andere grote beleggers proberen gretig een graantje mee te pikken van de landbouwhausse. Speculatie op de termijnmarkt van landbouwproducten is een manier geworden om het rendement van beleggingsfondsen op te krikken. Bijgevolg kan je als Jan met de pet via beleggingsfondsen lekker mee profiteren van de honger in de wereld.
En dit laatste is zeker geen ongepaste boutade. Het is realiteit. Zo bood KBC twee jaar geleden een beleggingskorf aan die cacao, koffie, suiker, tarwe, mais en soja bevat. "Zo kunt u het tekort aan voedingsmiddelen en de daaruit volgende stijging van de voedselprijzen maximaal in uw voordeel keren", luidde het enthousiast in hun reclamefolder.
Mooi toch?
En zo op het eerste gezicht is het beleggen in voeding nu niet echt een dom idee. De kans dat de voedselprijzen zullen dalen is, gezien de toenemende vraag van groeieconomieën zoals China en de mislukte oogsten in Rusland, redelijk klein te noemen. De Europese Unie heeft recent nog vastgesteld dat de grote voedselcrisis van 2007-2008, bijna volledig te wijten was aan de speculaties op de termijnmarkten.
Als dat geen gouden tip is?
Knap, he? Hoe uiteindelijk van elke kilo graan die door de wereldbevolking gekocht wordt er zo netjes een bepaald percentage winst in je eigen zak belandt.
En je hoeft er helemaal geen zak voor te doen. Groovie!
Comments