âWatson is a massively parallel system based on the IBM Power7 750 server in a standard rack mounted configuration and it runs Novellâs SUSE Linux Enterprise Serverâ, vertelde David Davidian met veel trots. David is namelijk een Senior System Architect van IBM en dan vertel je dus zulke praat. Mocht je hier dus al wild van worden, dan doe ik er nog een subtiel schepje bovenop door te vermelden dat het complete system zo maar even 90 van deze servers bevat en 16 terabytes aan geheugen bezit.
En dan noemen sommige âexpertsâ Apple het meest
innoverende bedrijf van het jaar⊠ze moesten Watson
eens laten spelen tegen een Apple server⊠lachen!
De kans is echter groot dat dit bij de gewone (lees: normale) mens niet echt veel indruk zal maken en dat heeft IBM ook gesnapt. Daarom hebben ze dit machien laten meedoen aan het Amerikaanse Jeopardy! (oftewel Waagstuk!). Tja. En daar heeft het de twee grootste kampioenen in een spannende eindstrijd verslagen. Hoera! Nadat Deep Blue in 1997 wereldkampioen schaken Garry Kasparov te kakken zette, is nu bewezen dat ook Jeopardy! niet meer veilig is!
Maar met wat zijn die klojoâs in godsnaam bezig? Dan investeren ze zoveel geld in dit prestigeproject en wat is het resultaat? Een computer die de juiste vraag kan vinden? What the heck? Moest het nu nog het juiste antwoord zijn, dan was het nog nuttig. Maar de juiste vraag? Hebben die gastjes teveel naar The Hitchhikerâs Guide to the Galaxy gekeken, of wa?
Nu ja, eigenlijk is Watson niet echt te vergelijken met een Deep Blue. Wat die schaakcomputer kon was enkel enorm snel miljoenen schaakzetten analyseren. Deep Blue stelde dus eigenlijk niet meer voor dan een krachtige rekenmachine. Dat ligt lichtjes anders bij Watson.
Watson is er namelijk in geslaagd de menselijk taal te begrijpen. âHumans donât talk or think clearly or logically. To work out what someone means, a computer needs to understand context, slang, puns and a hundred other things that we take for granted when we talk to each other.â Dat is duidelijk andere koek en dwingt superveel respect af van zijn ontwerpers.
Alhoewel...
Misschien is de meest ontzagwekkende vaststelling wel dat wij mensen dit soort van complexe analyses ook in een fractie van een seconde kunnen afhandelen. En er bovendien nog ettelijke keren minder energie voor nodig hebben. Plus dat wij nog eens een ongelofelijk zelfdiagnose en zelfregulerend systeem daaraan toegevoegd hebben. En dan zwijgen we nog over ons reproductief systeem, tja. Dat vind ik persoonlijk nog het strafste aan dit experiment. Het maakt ons eigen brein nog meer wonderbaarlijk dan het al was.
Kortom, hoe je het ook draait of keert: het Watson-experiment verdient ons aller respect. En dan mag dienen oelewapper van nen Johan Vande Lanotte daar in De Laatste Show wel erg vrolijk over doen, het enige wat hij daarmee bewijst is dat hij zelf een belachelijk ventje is. Beweren dat ze tijdens zijn colleges "niet zo een dwaze dingen zeggen", geeft uiting van een smakeloze pretentie en bovendien een oeverloze minachting voor mensen die wel weten waarover ze spreken. En dan verwachtte dienen gast nog dat hij eigenhandig de regeringsvorming uit het slop kon halen. Dan schat ik de kansen van Watson toch net iets hoger in! Volgende keer dat ik Johan nog eens iets over politiek hoor zeggen, dan barst ik ook in een slappe lach uit. Geloof me!
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hsuSkDUP9TM]
Comments