Waarom hebben mannen tepels?

By Geert, 25 March, 2011

Af en toe check ik eens de taxonomie van mijn blog. Dat zijn de sleutelwoorden hier rechts van mijn schrijfsels. Zo kan ik steeds weer met enige trots vaststellen dat er al menig onderwerp de revue is gepasseerd. Wat mij echter danig verontrust is dat ik slechts twee keer iets heb verteld over dat nobele lichaamsdeel: de tepel. Ik mag mij evenwel troosten met de opwekkende gedachte dat ik tot nu toe nog steeds de enige blogger ben die het heeft gehad over ijspegels aan tepels. Maar ook die gedachte kan mij niet helemaal vrolijk stemmen.

Tepeltje Stop staring at my tits!

Daarom heb ik dus besloten om nogmaals de nippel in het daglicht te brengen. En neen, hier bedoel ik niet mee dat ik nu een visnet T-shirt draag, al is dit natuurlijk wel een interessante gedachte. Neen, ik heb me nogmaals in de wondere wereld van de menselijke uier gestort met de vraag: Waarom hebben mannen tepels?

Nu moet ik grif toegeven dat het antwoord hierop veel minder interessant is dan de vraag zelf, maar die prikkelt op zich al voldoende de verbeelding van de potentiële lezer. En daar draait het toch allemaal om, natuurlijk. Na enig vorswerk kom ik tot volgende verklaring:

Het zou ons al lang niet meer mogen verontwaardigen dat wij in weze zoogdieren zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar die kruipen meestal snel onder hun steen, krijgen een realitysoap op VTM of beginnen een blitscarrière in de politiek. Kenmerkend aan zoogdieren is dat die lichaamshaar hebben, drie middenoorbotten en de mogelijkheid tot het voeden van de jongen door de vrouwtjes melk te laten produceren in tot borsten omgevormde zweetklieren.

De gebruiksaanwijzing (in 't Japans, wel)

De gebruiksaanwijzing (in 't Japans, wel)

Hoewel enkel vrouwen melkklieren hebben, starten we allemaal van een gelijksoortig prototype in het embryo. De ontwikkeling van het embryo volgt een vrouwelijk profiel tot ongeveer zes weken, waarna bij voorbestemd mannelijke embryo’s het desbetreffende geslachtschromosoom begint op te spelen. Het embryo begint al ‘haar’ mannelijke kenmerken te ontwikkelen: de groei van teelballen, lichtjes gewijzigde verhoudingen in beenderstructuren, de mogelijkheid om kaarten te lezen en gevoelens te onderdrukken.

Maar in die eerste zes weken werden dus wel al de fundamenten voor de mammologische ontwikkeling gelegd en zijn er tepels en wat borstweefsel ontstaan. Meer nog, ook mannen kunnen door medische aandoeningen verdere borstontwikkeling krijgen (vraag dat maar aan Bart De Wever) of in extremis zelfs borstkanker. De abnormale borstvergroting bij mannen noemt men trouwens gynaecomastie. Gynaecomastie kan onder andere worden veroorzaakt door het gebruik van anabole steroïden of door teveel te masturberen.

Tot zover mijn erepleidooi voor de heilige speen. En mocht uiteindelijk God één gigantisch grote tepel blijken te zijn, dat belooft mijn leven na de dood een zaligheid te worden. Let op mijn woorden.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bLpROhIg9eA]

Category

Comments